You are currently viewing Vad är egentligen skillnaden mellan introverta och extroverta?

Vad är egentligen skillnaden mellan introverta och extroverta?

Om du är som många andra så har du funderat kring om du är introvert eller extrovert. Om man kollar upp det så finns det en uppsjö av information och tester du kan ta för att försöka lista ut om du är introvert eller extrovert. Den här mängden av information är ändå ganska otydlig, framförallt eftersom mycket av informationen inte är helt pålitligt. Så vad är egentligen skillnaden mellan att vara introvert eller extrovert? 

För det första så finns det ingen tydlig gräns mellan att vara introvert eller extrovert. Som du kan läsa i det här blogginlägget är extraversion en av de fem stora personlighetsdragen. Alla ligger någonstans på en skala från noll till hundra för det här personlighetsdraget. Det innebär att det är väldigt osannolikt att någon är 100% introvert eller 100% extrovert. De flesta ligger någonstans i mitten. På ett sätt så betyder det här att alla definitioner är vaga eftersom alla definierar extroverta på olika sätt. Är en extrovert någon med ett resultat över 50, eller måste man vara över 80 och alla under det är ”ambivert” (någon som är en blandning av båda)? Det finns alltså ingen universell gräns mellan att vara introvert och extrovert.  

Trots att det inte finns några tydliga definitioner, så finns det ändå några betydande skillnader mellan extroverta och introverta. Återigen så kommer de flesta relatera till aspekter av båda. Det är helt normalt. Men det finns självklart vissa kriterier som är mer korrelerade med extraversion. Kriterier för extraversion är till exempel vänlighet, bestämdhet, spänningssökande och utåtriktning. Introverta brukar ofta föredra att umgås med en mindre grupp vänner och blir lättare trötta i sociala situationer. 

I slutändan så handlar extraversion mest om var du får din energi ifrån. Att vara blyg måste inte betyda att du är introvert och självsäkerhet måste inte betyda att du är extrovert. Det som är mer av en indikation är hur du känner dig i sociala situationer. Brukar du aktivt söka upp sociala situationer eller föredrar du att stanna hemma, kanske med ett fåtal vänner? Efter ett event där du träffat nya människor, känner du dig uppiggad eller uttröttad? Naturligtvis kommer du känna dig trött vid vissa tillfällen och pigg vid andra, men hur brukar det oftast kännas? Känner du igen dig själv mer i beskrivningen av introverts eller extroverts? Svaren på dessa frågor kan indikera om du är mer introvert eller extrovert, men det allra viktigaste är att förstå att definitionerna är flexibla.